DE ZWAANTJES WAREN VOOR VELEN EEN GOED VOORBEELD

DE ZWAANTJES WAREN VOOR VELEN EEN GOED VOORBEELD

Op 1 september 2022 is het precies 65 jaar geleden dat SVZ’57 werd opgericht. Een mijlpaal in de roemruchte geschiedenis van deze Grubbenvorster recreatieve ontspanningsvereniging. De vereniging werd als recreatieve voetbalclub opgericht door de zonen van Mart en Sjeng Roeffen. De eerste voetbalwedstrijd werd in het najaar van 1957 gespeeld tegen het plaatselijke Atletico. In 65 jaar geschiedenis van Roeffen Boys, RBC, FC De Zwaan, FC De Zwaan 1957, SV De Zwaan 1957 naar het huidige SVZ’57. In de volksmond wordt de vereniging ook wel de Zwaantjes genoemd. Van cafévoetbalclub naar een omnivereniging met op haar top maar liefst 130 leden actief in verschillende sportdisciplines. Op dit moment draagt de vereniging een sociaal-maatschappelijk karakter en is een tweede huiskamer voor haar leden. Drie- tot viermaal jaarlijks wordt samen vertoeft onder het genot van een natje en een droogje. Anekdotes en natuurlijk de geweldige historie passeren dan de revue.

Een roemrijke vereniging met als glorietijd en hoogtepunten de jaren 1975 tot 1995. Twee veldvoetbalteams (een team spelend in de Recreatiecompetitie Horst e.o.), twee zaalvoetbalteams (één spelend in de reguliere zaalvoetbalcompetitie van de KNVB), vier biljartteams (allen spelend in de reguliere competitie van de KNBB), Ouderen Biljart (20 senioren en uitkomend in de Biljart Federatie voor Ouderen Noord-Limburg), toerfietsen en zelfs jeugdactiviteiten.

De Zwaantjes hebben altijd haar vleugels uitgeslagen. Plaatselijk, regionaal, provinciaal, landelijk en zelfs Europees bekend.

SVZ’57 is ook de moeder van Stichting Parel aan de Maas en organiseerde in 1989 en 1990 zelf twee grote biljartevenementen, waarvan een nationaal en een Europees. De vereniging is hierna nog zeer nauw betrokken gebleven bij vele nationale en internationale biljartevenementen in Grubbenvorst.

SVZ’57 was zijn tijd reeds ver vooruit en op vele fronten zelfs trendzetter. Wel heeft de vereniging altijd moeten strijden voor haar lokale positie, erkenning en waardering. Mooie herinneringen gaan terug naar het Veronica Voetbalteam, het Engelse Suckley en natuurlijk ook Leipzig. Ook hier werden weer letterlijk de vleugels uitgeslagen. Lokaal gezien werd dit dan ook met argusogen gevolgd. Om kort te zijn;  de Zwaantjes waren voor velen een goed voorbeeld.

De vereniging telt nog steeds een vaste kern met maar liefst zes leden die langer dan 25 jaar lid zijn. Hiervan zijn zelfs drie leden die meer dan 40 jaar lid zijn en één lid die reeds 65 jaar lid is. Sjen Roeffen is het trouwe lid dat 65 jaar lid is. Mede-oprichter, oud-voorzitter, - vicevoorzitter, - bestuurslid en zitting in diverse commissies en werkgroepen. Tevens is hij mede-oprichter in 1991 en oud-bestuurslid van Stichting Parel aan de Maas.

Het 65 jarig jubileum van SVZ’57 Grubbenvorst wordt intern gevierd op zaterdagmiddag 27 augustus 2022 in het huidige clublokaal café De Vonkel/Beej Toën te Grubbenvorst. Na een feest-/jaarvergadering volgt een gevarieerd programma dat afgesloten wordt met een gezamenlijk diner.

Onze volgende stip op de horizon is het jaar 2027!

 

EINDE PERSBERICHT

Bijlagen:

  • Foto 1-1957 Roeffen Boys
  • Foto 2-1966 RBC
  • Foto 3-1968 FC De Zwaan
  • Foto 4-Sjen Roeffen 84 jaar, 65 jaar lid van SVZ’57 en mede-oprichter

Bronvermelding: Foto 1, 2 en 3 archief SVZ’57 en foto 4 Wim Coopmans

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jos Wijnen

M 06-51 97 01 76

Volg ons

Uitvoering project(en) mede mogelijk gemaakt door

banner VSB Fonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.