Geslaagde culturele netwerkbijeenkomst

 

 

Met trots sturen wij je de terugkoppeling van de culturele netwerbijeenkomst op 29 maart. Ongeveer 130 cultuurmakers en culturele organisaties ontmoetten elkaar in 't Gasthoês. De bijeenkomst stond in het teken van kennismaken met elkaar, elkaar inspireren en samen ideeën bedenken. Het was een sfeervolle avond vol met cultuur.

Wij bedanken alle initiatieven en cultuurmakers die een bijdrage hebben geleverd aan deze avond.

Benieuwd naar het vervolg? Lees dan snel verder onder aan deze nieuwsbrief. 

 

 

 

Blinddate

 

   

Om elkaar beter te leren kennen, inspireren of goede tips en ideeën uit te wisselen werden twee cultuurmakers/culturele organisaties aan elkaar gekoppeld in een heuze blinddate. Onder begeleiding van acteurs van Theater Kleinkunst startten zij de avond met een lichte maaltijd en een goed gesprek. 

 

 

 

Evaluatie Cultuurbeleid

Na de opening door Sezako werden de aanwezigen meenomen in de drie programmalijnen van het kunst & cultuurbeleid en hoe hier het afgelopen jaar aan gewerkt is met en door het culturele veld. Met performances en vraaggesprekken werd dit in beeld gebracht. 


Cultuur ontdekken & Ontwikkelen
Onze eerste programmalijn richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van cultureel talent. Voor iedereen, maar speciaal richten wij ons op kinderen en jongeren. Een breed cultureel aanbod is daarbij belangrijk, zodat iedereen kennis kan maken met kunst en cultuur.

 

   

Cultuurboost
I.s.m. Dendron College en Yuverta organiseerden we afgelopen jaar voor alle derdejaars de Cultuurboost. Voor een korte sfeerimpressie kun je hier de aftermovie bekijken.

Tijdens een inspirerende cultuurdag maakten jongeren kennis met het lokale cultuuraanbod, in een vervolgtraject konden zij deelnemen aan geselecteerde cursussen, waarna wordt gekeken of zij door willen/kunnen stromen naar lokale verenigingen en organisaties. 

Dit project is tot stand gekomen met rijksmiddelen in kader van het Nationaal Programma Onderwijs. De Cultuurboost krijgt een vervolg in 2023. Wil jouw organisatie hierin een bijdrage leveren? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gröts op ós cultuur
Cultuur levert een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor inwoners en toeristen.
Deze programmalijn richt zich op de meer economische kant van cultuur, waarbij we cultuur een podium geven en werken aan de zichtbaarheid van ons culturele rijkdom. 
Er worden veel culturele evenementen en projecten georganiseerd en dat ondersteunen wij, bijvoorbeeld met gemeentelijke projectsubsidie. 

Het afgelopen jaar is er ook gestart met het innovatiebudget dat vrijgekomen is met de komst van het vernieuwde Gasthôes. Stichting EN, die deze gelden beheert, heeft daarvoor de Culturele Hotpot in het leven geroepen. Hier kunnen culturele, innovatieve projecten een bijdrage aanvragen en daarnaast kunnen zij er ook terecht om te sparren met de culturele kwartiermakers

Twee projecten die afgelopen jaar een bijdrage hebben ontvangen presenteerden hun ideeën en ervaringen.

 

   

#Evertsoordtoday
Van 6 maart 2021 tot 27 april 2022 maakte beeld kunstenaar Agata Siwek bijna dagelijk een balpentekening die betrekking had op haar woonplaats Evertsoord en publiceerde deze bijna 400 tekenning op haar sociale media onder de titel #evertsoordtoday.
De tekeningen worden nu gebundeld in een boek. Een aantal tekeningen zijn daarvoor voorzien van begeleidende teksten geschreven door Agata zelf en Wim Moorman. Jeu van Helden staat garant voor de bijzondere vormgeving van het boek. 
Op hun geheel eigen wijze namen zij het publiek mee in de totstandkoming van het boek dat zondag 4 juni verschijnt.

 

   

Sampled Voices
Muzikale ondersteuning van een koor kan op veel verschillende manieren, maar Sezako gaat nog een stap verder. I.s.m. Ron van den Beuken duiken zij de studio in om samples te maken van hun eigen stemmen. In diverse experimentele studiosessies worden de stemmen van de sopranen, alten, bassen en tenoren door Ron vastgelegd en omgevormd tot een bijzonder elektronisch geheel. Sampled voices wordt een cross-over tussen live vocalen en samples.
Op 28 oktober in de Wingerd en op 26 november op het OP in ’t Gasthoes in Horst kun je Sampled Voices live bewonderen.

Cultuur doet, Cultuur doet, Cultuur werkt
We zetten cultuur in als middel om aan onze maatschappelijke doelen te werken, bijvoorbeeld het voorkomen van eenzaamheid en bevorderen van gezondheid. 

 

   

Welzijn op Recept
Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. 
Door een recept uit te schrijven voor activiteiten op het gebied van ontmoeting, sport of cultuur kan de patiënt (opnieuw) ontdekken wat hem of haar gelukkig maakt. 

In Horst aan de Maas gaat Welzijn op Recept vanaf 1 april van start bij 5 huisartsenpraktijken. De welzijnscoach is in dienst van Synthese. 

Kan jouw organisatie iets betekenen voor deze doelgroep? Of heb je aanbod waarmee je de welzijncoach wil inspireren? Wellicht kan je binnenkort een vraag vanuit de welzijnscoach verwachten. 

 

De eerste steen
Theatermaker Jan Peeters, student Thomas Joosten en muziekproducer Haluk Kurtoglu sloten zich meer dan 25 uur samen op om te komen tot de audioperformance 'De eerste steen'. 
Samen met het publiek luisterden zij naar het ontstaan van de nieuwe stad, terwijl ze live de voiceoverteksten vertolkten. Alle geluiden, teksten, muzikale begeleiding hebben zij zelf gemaakt. 

"Het gesproken woord, de gezongen melodie
De geschreven zin
Het getoonde beeld
Een  palet vol kleuren
Een dans vol ritme 
Een gevoel van lange duur
Dat is wat ons verbind
De muze en cultuur"


Jan, Joost en Haluk zijn verbonden aan de werkplaats met meer mogelijkheden van het Westenwindhuis. Voor hen is het maken van cultuur een uitlaatklep waarbij hun achtergrond en rugzakje totaal niet van belang is. 

 

 

 

Inspiratiesessies

In twee rondes gingen deelnemers met elkaar in gesprek over belangrijke thema's. Om zo te komen tot nieuwe inzichten, ideeën en projecten. Elke sessie werd afgetrapt door een lokaal en inspirerend voorbeeld. 

 

 

 

 

 

Beleef het erfgoed

 

 

 

Na een inspirerend verhaal van Geschiedenis Melderslo over het boek '100 jaar Melderslo' hebben drie heemkunde verenigingen (Geschiedenis Melderslo, Heemkunde Sevenum en Werkgroep Oud-America) vertelt over een object/foto/verhaal uit hun collectie. Aan de deelnemers werd daarbij de vraag gesteld: wat kan jouw organisatie bijdragen om dit verhaal/object meer beleefbaar te maken?
Er werd levendige gesprekken gevoerd die ook een aantal goede ideeën hebben opgeleverd. Maak bijvoorbeeld de vergelijking van het verleden met het heden: wie is tegenwoordig de herder van een kudde?

 

Cultuur als middel

 

 

 

Erik Lamers van Co. de Cultuurontwikkelaar uit Venlo (voorheen kunstencentrum) nam de deelnemers mee in maatschappelijke vraagstukken met culturele antwoorden. 
Hoe kan je cultuur inzetten als middel om antwoord te geven op maatschappelijke uitdagingen? Hoe voer je het goede gesprek?
Als idee kwam er uit een van de sessie om een dorpslab op te zetten in een leegstaand pand, waar inwoners binnen kunnen lopen met goede ideeën, koppel goede ideeën aan elkaar.
In de Norbertuswijk kennen ze iets soortgelijks, kijk maar eens op de website van het Westenwindhuis.

 

Jeugd & jongeren

 

 

 

De theatrale opening door het bestuur en spelers van Flink! Jeugdtoneel opende het gesprek over culturele activiteiten voor jeugd en jongeren in Horst aan de Maas. 
Onder leiding van IN! Horst aan de Maas werd het gesprek gevoerd over de vraag: wat kan jouw organisatie betekenen voor jeugd en jongeren?
Er werd gesproken over zichtbaarheid, meer samenwerking en open inlopen, activiteiten aansluitend aan schooltijd en vooral ook het gesprek aangaan met de jongeren zelf.  

Iedereen kan meedoen

 

 

 

De sessie werd geopend door Thijs Rutten. Hij vertelde over Funpop festival, waar ze vooral kijken naar de mogelijkheden van de doelgroep i.p.v. de onmogelijkheden. 
De deelnemers gingen daarna het gesprek aan over de vraag: hoe kan jouw organisatie ervoor zorgen dat mensen met en zonder beperking mee kunnen doen aan cultuur? 
Dit gesprek leidde meteen tot een concrete samenwerking tussen Kasteel Huys ter Horst en Funpop. Daarnaast werd bijvoorbeeld het idee geopperd om theaterkaarten die niet verkocht worden vrij te geven voor minima.

 

Cultuur in de kernen

 

 

 

Anita Rongen van Het Beukenhof in America nam de aanwezigen mee in het ontstaan en de huidige rol van het dorpspark. 
Waarna Piet Selen een oproep deed aan de aanwezigen om mee te denken over een theaterprogramma in de kernen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In groepjes werd er daarna nagedacht over de vraag: wat kan jouw organisatie bijdragen/bedenken om meer cultuur te krijgen/behouden in de kernen?
Ideeën die besproken werden: waarom iets alleen in één kern doen? Maak er een reizend project van of zorg dat er op één dag met een fietstocht verschillende activiteiten in kernen bezocht kunnen worden.

 

Aan de slag

 

 

 

Tijdens de inspiratiesessie van De Muzikantine hebben deelnemers zelf ervaren wat samenwerking betekent. Als je niet samenwerkt zal er geen muziek tot stand komen. 
Met behulp van de Hubtower gingen zij samen aan de slag om muziek te maken. 

 

 

 

Vervolg

In de verschillende inspiratiesessies en gesprekken die gevoerd zijn, zijn zaadjes gepland voor nieuwe culturele ideeën en plannen. Die zaadjes gaan de komende maanden groeien. Geef ze water, praat erover en zoek de juiste mensen bij elkaar. Natuurlijk kan je ook sparren met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uiteindelijk zullen goede ideeën ook omgezet moeten worden naar een haalbaar plan. Om daarbij te ondersteunen organiseren wij een vervolgbijeenkomst.

Maandag 2 oktober
19.30 - 21.30 uur
Culturele kennissessie 'Van idee naar Plan'

Met praktische tips van ondersteuners en daarnaast zijn er fondsen aanwezig om je ideeën direct aan voor te leggen. 

De officiële uitnodiging volgt. Mocht je je nu alvast willen aanmelden? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Volg ons

Uitvoering project(en) mede mogelijk gemaakt door

banner VSB Fonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.