Nieuwsbrief Huis voor de Sport Limburg

 

 

 

 

Wees welkom in de sport

Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport. Vaak zijn sportaanbieders zich hiervan niet bewust. Dat is jammer, want sportclubs kunnen juist die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen het plezier van sporten kunnen ervaren. Jongeren, senioren, mensen met en zonder beperking, LHBTIQ+'ers of mensen met weinig financiële middelen: iedereen moet kunnen meedoen aan sport. 

Gelukkig zijn er in Limburg al veel mooie initiatieven om deze doelgroepen mee te laten doen. Van verenigingen met G-teams tot organisaties die activiteiten voor de verschillende doelgroepen organiseren. In deze speciale nieuwsbrief 'Wees welkom in de sport' lichten we enkele initiatieven uit. Hopelijk inspireren ze jouw club om met het belangrijke thema 'inclusiviteit' aan de slag te gaan! 

Door de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen zijn we nu helaas maar tot 17.00 uur welkom in de sport. We hopen van harte dat de sport snel weer volledig opengaat. Laten we er dan samen voor zorgen dat iedereen welkom is!

 

 

 

 

Heeft jouw vereniging de inclusiecheck al ingevuld?

Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders het plezier van sporten kunnen ervaren. Daarom dagen we jou en jouw sportclub uit om te kijken naar de kansen die jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij jouw club.

In hoeverre is jouw sportclub al inclusief? Is het bestuur van jouw club divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit jullie aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving?

Doe nu de inclusiecheck

en ontdek wat jouw club kan bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Limburg mogelijk te maken!

 

 

 

Dankzij Jeugdfonds Sport Limburg doen alle kinderen mee

Kinderen in armoede en vluchtelingenkinderen vinden vaak de weg niet naar georganiseerd sport- en cultuuraanbod. Financiële redenen zijn een mogelijke oorzaak, maar ook taalproblemen, prioritering, cultuurverschillen, communicatieproblemen, laaggeletterdheid en gebrek aan goede begeleiding spelen een rol.

Vanuit de provinciale subsidie ‘Meedoen’ ondersteunen Jeugdfonds Sport Limburg en Jeugdfonds Cultuur Limburg vijf pilotprojecten in Limburg. Het doel van deze pilotprojecten is belemmeringen wegnemen en meer kinderen laten MEEDOEN. Want ook zij zijn welkom in de sport. Benieuwd naar de MEEDOEN-projecten in Maastricht, Vaals, Roermond, Sittard-Geleen en Venray? 

Bekijk hier de projectvideo's

 

 

 

 

Birgit Op de Laak 
Voorzitter Jeugdfonds Sport Limburg

"Omdat een gezonde jeugd een goede basis voor het leven is, zetten wij ons als Jeugdfonds Sport Limburg in om alle kinderen te laten meedoen aan sport. Dus ook de kinderen voor wie dat, om financiële redenen, anders niet mogelijk zou zijn."

 

 

 

 

Bijzonder in Beweging en Dirk Kuyt Foundation organiseren Bijzondere Kampioenendag 

Bij Bijzonder in Beweging en de Dirk Kuyt Foundation weten ze als geen ander hoe belangrijk het is dat ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen sporten. Daarom bundelden zij hun krachten en adopteerde de Dirk Kuyt Foundation vijf sportinstuiven die Bijzonder in Beweging wekelijks organiseert. Om hun samenwerking te vieren, organiseerden ze samen de Bijzondere Kampioenendag. Alle mensen uit Limburg met een beperking waren meer dan welkom! Aan deze eerste editie deden meer dan 130 enthousiaste sporters mee. Dat het een fantastische dag was, zie je hier.

Benieuwd naar de ruim 40 activiteiten die Bijzonder in Beweging wekelijks voor mensen met een verstandelijke beperking organiseert?

Je ontdekt ze hier

 

 

 

 

Amanda Klein
Directeur Bijzonder in Beweging

"Plezier beleven aan bewegen is voor mensen met een beperking enorm belangrijk, misschien nu nog wel meer dan ooit. Daarom is het heel belangrijk dat we ons samen blijven inzetten voor de vitaliteit van deze doelgroep."

 

 

 

Iedereen Kan Sporten Limburg maakt sport en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk

Iedereen Kan Sporten Limburg maakt sporten voor mensen met een beperking mogelijk. In Limburg organiseren wekelijks 209 sportaanbieders 315 sport- en beweegactiviteiten voor mensen met een beperking. 

Wil je meer weten over sport en bewegen voor mensen met een beperking in jouw regio, neem dan contact op met een van de regioconsulenten. 

Neem contact op

 

 

 

 

Chantal Bos | Regioconsulent
Iedereen Kan Sporten Limburg

"Ons doel is dat iedereen kan sporten. Niemand moet drempels of belemmeringen ervaren. Alles moet mogelijk kunnen zijn voor iedereen."
 

 

 

 

MBvO brengt senioren samen in beweging

Door bewegen vitaliteit en contact stimuleren, met als uiteindelijk doel dat senioren zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Dat is de missie van MBvO Limburg. Want ook voor senioren is het hartstikke belangrijk dat zij mee kunnen blijven doen. Niet alleen de beweging is goed, ook de sociale contacten zijn onmisbaar. Elke week bewegen in Limburg ruim 16.800 senioren in 1124 beweeggroepen en werken zij samen aan hun fitheid in hun eigen buurt. De 328 lesgevers geven les in gymnastiek, spelsport, dans, yoga, zwemmen, wandelen, enzovoort. Met meer dan 30 beweegvormen is er voor iedereen een passende activiteit te vinden, ook voor mensen met een chronische aandoening. MBvO neemt ook fittesten af, zoals bij het programma Sociaal Vitaal in Eijsden-Margraten waaraan 340 senioren van 75 jaar en ouder deelnamen.

Naast de provinciale coördinatie, organiseert MBvO ook de erkende opleiding sport- en beweegleider senioren en de bijscholingen van lesgevers. Zo staan de lesgevers altijd goed voorbereid voor de groep! 

MBvO viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Op naar de 100!

Alles over MBvO

 

 

 

 

Simone Gerono | Adviseur Sport, Bewegen en Gezondheid bij MBvO

"Uitgangspunt voor MBvO is dat iedereen kan meedoen. Er zijn zelfs beweeggroepen voor 90+'ers! Meedoen aan MBvO geeft niet alleen beweging, maar ook wekelijks contact. De mensen komen voor een goede, verantwoorde en vooral leuke les én de gekwalificeerde docent die er elke keer weer een feestje van maakt!"

 

 

 

Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg laat alle volwassenen meedoen aan sport en cultuur

De visie van het Volwassenenfonds is een inclusieve samenleving waarin iedereen profiteert van de kracht van sport en cultuur. Daarom wil het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg financiële drempels wegnemen, zodat alle volwassenen -ongeacht hun financiële situatie- aan sport en cultuur kunnen meedoen. Samen met gemeenten en partners maken zij dit mogelijk.

Dankzij deelname van de gemeenten Meerssen, Peel en Maas, Sittard-Geleen en Stein en 30 actieve Limburgse intermediairs konden afgelopen jaar ruim 80 volwassenen meedoen aan sport en cultuur. Volgend jaar haken naar verwachting nog 10 Limburgse gemeenten aan en krijgen meer Limburgers de kans om mee te doen aan sport en/of cultuur.

Wanneer haakt jouw gemeente aan?

Wij doen mee!

 

 

 

 

Chantal Jacobs 
Coördinator Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg

"Door de coronacrisis is de groep volwassenen die om financiële redenen niet aan sport en cultuur kan meedoen, groter dan ooit. Dat terwijl zij het liefst structureel meedoen. De strijd tegen eenzaamheid moeten we samen aangaan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan (blijven) meedoen."

 

 

 

'Inclusief sporten' belangrijke pijler Limburgse sportakkoorden

Huis voor de Sport Limburg was als formateur bij een groot aantal Limburgse sportakkoorden betrokken. In al deze lokale sportakkoorden is inclusief sporten en bewegen een belangrijke pijler. Om sport en bewegen voor iedereen mogelijk te maken, formuleerden de bij de sportakkoorden betrokken organisaties meerdere acties. Welke acties dit zijn? 

Dat lees je hier

 

 

 

 

 

 

Volg ons

Uitvoering project(en) mede mogelijk gemaakt door

banner VSB Fonds

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.