Nieuwsbrief Huis voor de Sport

 

  

In deze nieuwsbrief:

 

 

 

In de eco-stand

Afgelopen week las ik een inspirerend artikel in Sportknowhow over de groeiende belangstelling voor mountainbiken. De steeds beter wordende mountainbikeroutes en de lockdown hebben zeker aan die groei bijgedragen. Veel mensen zochten een alternatief om te blijven bewegen, toen hun sportvereniging of sportschool de deuren moest sluiten. Buitensporten zoals mountainbiken, wandelen, hardlopen, trailrunnen, skeeleren en wielrennen zijn sporten die je tijdens de lockdown wél kon beoefenen. Ook ik ben tijdens de Covid-crisis gewoon blijven fietsen. Al meer dan 30 jaar rijd ik elke zondagochtend samen met vrienden op de mountainbike door ons prachtige heuvelland. Samen sporten, even bijkletsen met een kop koffie en vooral genieten van onze vrijheid in een uniek landschap.

Foetelfiets 
Ook de retail profiteert mee. Onlangs werd ik zelf geconfronteerd met levertijden van e-mountainbikes van bijna een jaar. Ja, je leest het goed. Ook ik heb onlangs een e-mountainbike aangeschaft en ervaar dat helemaal niet als een ‘foetelfiets’. Waarom niet?

Dat lees je hier

  

 

Vorig jaar minder Nederlanders lid van sportclub

De coronacrisis heeft een flinke impact op de sport. Het ledenaantal van meer dan 40 sportbonden is in 2020 afgenomen. Gezamenlijk gaat dit om zo’n 151.800 leden. Daarnaast is 52 procent van de Nederlanders in 2020 minder gaan sporten of gestopt met sporten als gevolg van de coronacrisis. Het aantal Nederlanders dat wekelijks sportte, is afgenomen met een half miljoen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Zo Sport Nederland’ dat de impact van de coronacrisis op sport over het jaar 2020 in kaart brengt.

Naar het rapport

  

 

Krijg inzicht in vitaliteit en toekomstig aantal leden van sport- en cultuurclubs in je gemeente

Limburgse verenigingen hebben met veel uitdagingen te maken: teruglopende ledenaantallen, demografische ontwikkelingen, consumentisme, accommodatie vraagstukken, ingewikkelde wet- en regelgeving, minder inkomsten. Daarnaast benadrukt de coronapandemie de noodzaak van sport, bewegen en plezier bij sport- en cultuurclubs.

Een enorm contrast dat diverse vragen oproept. Ook bij gemeenten. Denk aan: Speelt het gemeentelijk beleid in op deze uitdagingen? Past dat beleid bij de veranderende behoefte van verenigingen en inwoners? Ondersteunt de sport- en cultuurstimuleringsorganisatie clubs op de juiste manier?

De Vitale Club geeft het antwoord! Deze tool -speciaal voor gemeenten en sport- en cultuurstimuleringsorganisaties- biedt inzicht in de vitaliteit van sport- en cultuurclubs. Met dit inzicht pas je het gemeentelijk beleid aan, bied je gerichtere ondersteuning aan clubs en leg je samen de basis voor toekomstbestendige en vitale verenigingen. Zo draag je als gemeente bij aan een prettig sport- en cultuurklimaat!

En zo werkt De Vitale Club

  

 

Amateursportverenigingen: aanvragen TASO-regeling voor 11 juli

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, heeft het kabinet in 2020 en begin 2021 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben ook op de amateursport veel impact gehad.

De TASO-regeling Q1 2021 is bedoeld voor amateursportorganisaties die ten minste 10% omzetverlies hebben gehad in het eerste kwartaal van 2021 en financiële schade hebben geleden van ten minste € 1.000. Dit is een verruiming ten opzichte van TASO Q4 2020. De voorwaarden om in aanmerking te komen, zijn niet hetzelfde als de eerdere ronden. De aanvraagperiode voor TASO Q1 2021 loopt van 17 mei tot en met 11 juli 2021.

Voorwaarden en aanvragen

  

 

Peuter4daagse in Week voor de Gezonde Jeugd
7-11 juni

Maandag 7 juni start de Week voor de Gezonde Jeugd. Erben Wennemars, ambassadeur van JOGG en The Daily Mile, geeft dan in Simpelveld en Voerendaal het startschot van de Zuid-Limburgse Peuter4daagse. 148 kinderopvanglocaties in alle 16 Zuid-Limburgse gemeenten doen mee en wandelen samen met 5432 peuters en 723 pedagogisch medewerkers dagelijks The Daily Mile. Dankzij de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) krijgen alle peuters aan het eind van de week hun eerste echte medaille. Volgend jaar wil JOGG in alle Limburgse JOGG-gemeenten een Peuter4daagse organiseren. Daarnaast werken JOGG en de KWBN samen om The Daily Mile op de basisschool en kinderopvang in te voeren. Het doel is simpel: blije en fittere kinderen door 15 minuten per dag lopen op school/kinderopvang! 

Meer over de Week voor de Gezonde Jeugd

  

 

Limburg Cycling zet zich samen met agrariërs in voor verkeersveiligheid

Om wederzijds begrip en respect op de openbare weg tussen wandelaars, fietsers, mountainbikers, automobilisten en agrariërs te bevorderen heeft Limburg Cycling samen met de Limburgse Land- en Tuinbouwbond een campagnevideo opgenomen. Hier werkten o.a. Bart Brentjens (Olympisch en wereldkampioen mountainbiken), Lorena Wiebes (wielrenster Team DSM), Jan Smeets (Mister Pinkpop) en Bram Tankink (voormalig wielerprof) aan mee. De centrale boodschap: “Veilig en plezierig werken en recreëren doen we samen. Maak daarom even contact en gun elkaar de ruimte.”

Bekijk campagnevideo

  

 

Adviseurs lokale sport: verbindende kracht tussen nationale en lokale partijen

De grootste waarde van adviseurs lokale sport, die lokale sportpartijen ondersteunen bij de uitvoering van lokale sportakkoorden, ligt in verbinding en advies. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de rol van adviseurs lokale sport, in opdracht van NOC*NSF.

Verbinden en ondersteunen
55 procent van de adviseurs ziet het verbinden en ondersteunen van lokale en nationale partijen als hun belangrijkste toegevoegde waarde. Hun rol is daarbij in de loop van de tijd minder uitvoerend en meer adviserend en ondersteunend geworden. Ze versterken de positie van sport- en beweegaanbieders bij de uitvoering van lokale sportakkoorden, bijvoorbeeld door samenwerking en kennisuitwisseling te bevorderen.

Lees verder

  

 

MBvO-opleiding Sport- en Beweegleider senioren start 11 juni

Op 11 juni start de MBvO-opleiding Sport- en Beweegleider senioren in Maasbracht. Ben je actief op het gebied van sport en bewegen en wil je graag met senioren werken? Meld je dan aan voor deze opleiding van 30 bijeenkomsten. De lesstof bestaat onder andere uit gezondheidskundige en psychologische aspecten van het ouder worden, didactiek, methodiek en praktijklessen. Na het volgen van de opleiding ben je bevoegd om les te geven aan de brede doelgroep senioren. Er zijn nog enkele plekken vrij!

Meer info en aanmelden

  

 

Sluit jij met jouw club aan bij het lokale sportakkoord en -netwerk?


Met het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente, lokaal af hoe zij met elkaar de eigen sport- en beweegambities kunnen bereiken. Met het lokale Sportakkoord kun je gezamenlijk de sport en jouw sportclub versterken. In Limburg zijn maar liefst 30 lokale sportakkoorden gesloten: iedere sportclub kan op elk moment instappen en meedoen.

Sluit nu aan bij het sportakkoord in jouw gemeente en ontvang ondersteuning in de vorm van begeleidingstrajecten en opleidingsmogelijkheden op verschillende gebieden. Benieuwd welke ondersteuning jouw club kan ontvangen?
 

Dat lees je hier

  

 

Alle verenigingen in Parkstad kunnen profiteren van coöperatie 'Samen Winnen Heerlen'


In december 2019 richtten 8 Heerlense binnen- en buitensportverenigingen de maatschappelijke coöperatie ‘Samen Winnen Heerlen’ op. Door als coöperatie in te kopen en aanbestedingen te doen, bespaarden zij in 2020 al € 36.000 op de investering in sportmaterialen en de verduurzaming van hun accommodaties.  
De coöperatie ‘Samen Winnen Heerlen’ staat open voor alle sportverenigingen uit Parkstad. Zij zijn van harte uitgenodigd om zich bij ‘Samen Winnen Heerlen’ aan te sluiten, mee te doen aan de projecten en te profiteren van de voordelen. Want samen winnen we meer! 
 

Profiteer mee!

  

 

Verduurzamen van je club: 'Elke vereniging kan besparen'

 

Elke vereniging kan verduurzamen én elke vereniging kan (daarmee) besparen. Of je nu een grote of kleine club bent! Gedrag, inkoop en energierekening zijn hierin belangrijke componenten, vertellen Cristan Segers en André Scheffer in de aftermovie van het Rabobank webinar 'Verduurzamen van je club'. 

Wil je meer weten of direct aan de slag met verduurzamen? Bekijk de aftermovie of bezoek onze website.

 

Naar website

  

 

Ludus Zuid: nieuw opleidingsplatform voor Sport, Bewegen & Ontwikkeling

In juli 2021 wordt een nieuw opleidingsplatform voor Sport en Bewegen gelanceerd: Ludus Zuid. Dit platform is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Sportservice Noord-Brabant, Huis voor de Sport Limburg en SportZeeland. Ludus Zuid biedt ontwikkelingskansen voor professionals die actief zijn binnen de domeinen sport, bewegen en gezondheid met het oog op het veranderende werkveld. Daarnaast dient het platform als vindplek voor opleidingsmogelijkheden binnen het thema bewegen en sport, die beschikbaar zijn in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

  

 

Leefstijlcampagne 'Fit op jouw manier' van start

 

Fit op jouw manier. Dat is de titel van de nieuwe leefstijlcampagne van het ministerie van VWS. Met de campagne wil het ministerie laten zien dat je niet meteen heel je leven om hoeft te gooien om je fitter te voelen. Kleine veranderingen in je dagelijks patroon (leefstijl) kunnen al binnen een paar weken een gunstig effect hebben op je weerstand. Met een betere weerstand voel je je meestal fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals het coronavirus. Welke tips passen bij jou om gezondere keuzes te maken?
 

Fit op jouw manier

  

Verder in het nieuws